Kanuugaveele_logo_square-2

Kevadine kanuumatk Pärnu jõel on üks neid haruldasi kogemusi, mis võimaldavad sul tõeliselt ühenduda loodusega ning avastada selle võlusid veidi teises valguses. Kuigi märtsikuu võib tunduda veel jahe ja ohtlik, pakub kanuumatkamine sel ajal ootamatult rikkalikku ja mitmekesist kogemust, mida tasub avastada. Anname sulle ülevaate sellest, mida oodata ja kuidas valmistuda, et nautida märtsikuist kanuumatka Pärnu jõel täiel rinnal.

BRR…külm on ju!

Üks esimesi küsimusi ja hirme, mis inimestel varakevadisest kanuumatkast rääkides tuleb, on ilm. Kevadine ilm ongi väga heitlik ja tegelikult me tunnetame seda soojas toas aknast välja vaadates veelgi hirmsamalt. Matkal olles on mõtted sootuks teistel radadel. Pidevas liikumises olles ei taju sa tegelikult väikest vihma või isegi lörtsisadu. Mõtted on enamasti käte ja keha koostööl, aerudel, sõidusuunal ja paadikaaslasel ning nendel fantastilistel vaadetel, mida jõel liikudes koged. Pigem võib liikumises olles hakata hoopis palav.

Seega, valmistudes kanuumatkaks, soovitan sul riietuda kihiti.  Vali selga mugavad ja mitmekihilised, kuid hingavad riided. Jalga pane veekindlad ruumikad jalatsid, millesse mahuvad ära ka villased või meriinosegused soojad sokid. Minu lemmikud on näiteks KEEN veekindlad matkasaapad ja vanaema kootud villased sokid. 

Hea on, kui sul on võimalik peale tõmmata ka õhem, vihmakindel komplekt. Ole valmis jooksvalt riidekihte reguleerima (lisama või vähendama) vastavalt oma tunnetusele.

Varustus ja ohutus

Ohutus on alati esmatähtis prioriteet igasugusel väljasõidul. Kanuumatk pole erand. Kanuuga Veele varustab sind nõuetekohase päästevestiga. Seltskonna peale on alati kaasas ka elementaarne esmaabikomplekt.

Võta kaasa ka varuriideid! Kuigi kõrgveega on takistusi teel vähem ja liikumine veel sujuvam, on ALATI väike oht ümber minna või märjaks saada. Paki oma varuriided enne matka veekindlalt, väikeste kompsudena, kuna kanuu panipaiga ava on väike – läbimõõduga ca 15cm.

Võta kindlasti kaasa mitu paari kindaid. Kindad on esimesed, mis märjaks saavad. See võib juhtuda aeru vette pannes, aga paadist üle võib ka vesi pritsida. Kui su käed on kuivad, siis on mõnus aerutada.

Energia ja vedelikud

Kanuumatk on füüsiliselt aktiivne tegevus, mis nõuab kehalt energiat ning hüdratsiooni. Seega, veendu, et sul on käepärast energiat andvad suupisted nagu šokolaadibatoonid, pähklid, rosinad või kommid. Samuti on oluline jääda hästi hüdreerituks, seega joo regulaarselt sooja jooki või vett. Joo tihti, väikeste lonksudena. See aitab hoida keha energiat täis ja vältida dehüdratsiooni.

Jõgi ja loodus varakevadel

Märtsikuu toob jõgedele ja loodusele uue elu. Jõevesi on märksa kõrgem ja jõgi ise laiem kui tavaliselt. See aga ei tähenda, et sa peaksid muretsema takistuste pärast. Tegelikult võimaldab see avastada uusi vaateid ja nurki, mida suvel kindlasti ei näe. Kaldaäärne taimestik alles ärkab talveunest ning loomad hakkavad aktiivsemalt liikuma. Liikudes vaikselt, võid kohata metsloomi ja linde ning nautida looduse rahu ja vaikust.

Naudi hetke

Kanuumatk pakub erakordset võimalust ühenduda loodusega teistsuguses valguses. Olles valmis erinevateks ilmastikuoludeks ja võttes aega nautida hetke, võid avastada enda jaoks uusi tahke looduse ilus. Ära kiirusta, lase enda ümber toimuvat imetleda ja võta aega enda ja loodusega ühenduse loomiseks.

Kanuuga Veel näeme!

Kanuurent, Kanuumatk eestis, Canoe rental Parnu, Estonian nature discovering trips
Rendi kanuu, kanuuga matkama, Jõematkad, Pärnu jõe matk, matkama.ee, kanuuga veele, eesti loodus